091126-fartkameror-gillas

Fartkameror gillas av de flesta

Allmänhetens stöd för fartkamerorna är fortsatt starkt. 70 procent av svenskarna tycker att fartkameror är ett bra sätt att övervaka hastigheten. Det framgår av Vägverkets årliga trafiksäkerhetsundersökning.

 Att döma av kommentarerna på här teknikensvarld.se är de 1 019 kameraskåp som står utmed det svenska vägnätet mest av ondo. Men precis som vid den här tiden förra året presenteras resultaten av den årliga undersökning som SCB sedan 1981 genomför på uppdrag av Vägverket, och de visar att det finns en stor acceptans för de åtgärder som görs för att höja säkerheten på vägarna. Kvinnor är generellt sett mer positiva än män och äldre mer positivt inställda än yngre.

– Trafikanterna blir allt mer positiva till stöd av tekniska system i bilen. Två av tre tycker att alla bilar borde ha alkolås. Mer än hälften anser att alla bilar borde ha ett tekniskt hjälpmedel så att föraren lättare skall kunna hålla hastighetsgränserna, 80 procent tycker att alla större vägar borde förses med mitträcken för att förhindra möteskollisioner, säger Vägverkets generaldirektör Lena Erixon.

Lite drygt 70 procent av de svarande i undersökningen tycker att fartkameror, eller trafiksäkerhetskameror som de officiellt heter, är ett bra sätt att kontrollera hastigheten i trafiken. 79 procent av kvinnorna och 65 procent av männen är för kamerorna. Närmare två tredjedelar av kvinnorna och nästan varannan man svara att det hastighetsgränserna borde sänkas ytterligare för att öka trafiksäkerheten. Ungefär varannan kvinna och var tredje tycker att hastigheterna borde sänkas med hänsyn till miljön. Trots att majoriteten av de svarande är för lägre hastigheter tycker många att det är viktigast att följa trafikrytmen. 69 procent av männen och 52 procent av kvinnorna tycker att det är viktigare att följa trafikrytmen än hastighetsgränserna.

Vägverkets Trafiksäkerhetsenkät damp ned i brevlådan hos 11 000 personer i början av året och den anses vara en viktig källa för att studera förändringar i allmänhetens inställning till trafikfrågor. I stort sett ställs samma frågor varje år, vilket gör att det förändringar under tide blir lättare att se.

Läs mer om undersökningen

Resultat från 2009 års trafiksäkerhetsenkät

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!