Foto: Lars Lindström

Fartkamerorna byts ut mot nya

Med start nästa år ska Trafikverket börja byta ut de fartkameror som står längs våra svenska vägar. Anledningen är att nuvarande börja bli gamla.

I slutet av 1980-talet infördes de första fartkamerorna i Sverige. I dag finns omkring 1100 så kallade trafiksäkerhetskameror utplacerade längs det svenska vägnätet. Dessa börjar nu bli åldersstigna och ska därför bytas ut.

 Med start nästa år påbörjar Trafikverket arbetet att i en första räd byta ut minst 700 av fartkamerorna till nya doningar.

 – Trafiksäkerhetskameror räddar 15-20 människoliv om året i trafiken. Som bonus ger de sänkta hastigheterna också vinster för miljön. Det är viktigt att systemet är pålitligt och därför byter vi kamerorna innan de blir för gamla, säger Eva Lundberg, nationell samordnare på Trafikverket.

 Efter genomförd upphandling i enlighet med lagen om offentlig upphandling föll valet på Sensys Traffic AB som leverantör av de nya kamerorna. Förutom att i det långa loppet byta ut samtliga fartkameror ger upphandlingen även utrymme för att utöka dagens system om 1100 kameror. Dock är inget beslut om en utökning tagen.

 Kontraktet med Sensys Traffic AB löper över tre år med möjlighet till förlängning över ytterligare tre tvåårsperioder. Kontraktsumman är på minst 110 miljoner kronor.

 Trafikverket nämner ingenting om fartkameror som mäter snitthastigheten mellan två kameror. Detta har varit på tapeten tidigare men inte implementerats. Kanske är det på gång i och med nya kameror med förmodligen förbättrad teknik?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!