110531-fartkameror anpr

Fartkamerorna ska registrera alla fordon

I dag används fartkamerorna till att haffa bilister som kör för fort. Men inom kort ska de fylla en ny funktion då de ska registrera alla bilar som passerar. Detta för att andra trafikregelbrott ska kunna uppdagas.

I dag har vi i Sverige 1 077 fast monterade fartkameror samt 25 mobila enheter som har till uppgift att upptäcka och fotografera bilister som kör minst sex kilometer i timmen för fort.

Systemet kallas automatisk trafiksäkerhetskontroll och är känt under förkortningen ATK. Men innan nuvarande års slut planerar polisen att kamerorna ska vara utökade med ANPR som står för Automatic Number Plate Recognition. ANPR är alltså ett system som läser av alla passerande fordons registreringsskyltar.

– Vi behöver bli bättre på att välja ut vilka trafikanter vi ska titta närmare på. Med ANPR får vi helt enkelt extra ögon, säger polisintendent Mattias Andersson på Rikspolisstyrelsen till tidningen Motor.

Systemet innebär att fartkamerorna är direktuppkopplade till vägtrafik- och körkortsregistren. Därmed kan man i realtid se vilka fordon ute på vägarna som är obeskattade, oförsäkrade eller efterlysta samt om ägaren (inte nödvändigtvis föraren) har fått sitt körkort indraget.

Motormännen, Sveriges största intresseorganisation för bilägare, ser lite kluvet på polisens planer att utöka fartkamerorna med automatisk registreringsskyltavkänning på alla passerande fordon. Motormännen är oroliga över att alla bilister, även de som inte är misstänkta för olagligheter, registreras och dokumenteras.

– Kameraövervakning är ett mycket effektiva verktyg i statens händer. Därför måste man vara extra noga med vad man använder den till, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Niklas Stavegård.

Enligt Mattias Andersson på Rikspolisstyrelsen kan det nya ANPR-systemet vara i drift redan i slutet av 2011. Om två till tre år beräknar man också ha kameror med ANPR-systemet i många polisbilar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!