Fartkontroller vid skolstarten

I början av sommaren gjordes mätningar som visar på att alldeles för många kör för fort vid svenska skolor. Men nästa vecka gör polisen en extra insats koncentrerad just till skolor.

Polisens fartkontroller har med åren blivit allt färre, men i nästa vecka görs en internationell insats i hela EU vid just skolor. Och det verkar behövas. Tre femtedelar av alla bilister körde för fort vid 25 svenska grundskolor när Motormännen mätte farten i början av sommaren.

Trafiken kontrollerades vid 25 skolor där det är 30-gräns, på 18 orter i maj, alltid vid åtta-tiden på morgonen under skoldagar. 59 procent av fordonen körde för fort. Det är en markant försämring jämfört med Motormännens motsvarande studie från 2012. Då var det "bara" 46 procent som överskred hastighetsbegränsningen.

Värst var en man i Karlskrona som passerade skolan i 79 kilometer i timmen. Om mätningarna istället hade gjorts av polisen skulle över 300 körkort ha dragits in och mer än elva miljoner kronor utdömts i böter.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!