Foto: Holger Ellgaard

Fartsyndare betalar 150 miljoner kronor

Landets fartkameror drar in cirka 150 miljoner kronor per år, men bara 35 procent av förbrytarna åker dit.

Cirka 1 500 fartkameror är utplacerade i landet för att få ner hastigheten på vägsträckor där olycksrisken är hög och drar samtidigt in 150 miljoner kronor i böter. Ytterligare 250 ska sättas upp i år, lika många under 2018. Totalt ska det finnas 2 250 fartkameror i landet 2020, enligt en artikel i Dagens Industri.

Ambitionen är inte att maximera böter utan att få ner hastigheten, menar Anders Drugge, sektionschef vid polisens enhet för automatiserad trafiksäkerhetskontroll (ATK) i Kiruna.

Tur det, bara 35 procent av fortkörarna åker nämligen dit på grund av man inte kan identifiera föraren. Men även om kameran inte är igång hela tiden så mäts alltid hastigheten.

I våras gjorde vi en stor kartläggning av fartkamerorna och besökte även Johan Persson och Lotta Svenander som bor vid den kamera som plockar flest fartsyndare i hela Sverige.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!