Foto: Glenn Lindberg

FCA återkallar på grund av föraridioti

Fiat Chrysler återkallar bilar på grund av att förarna inte vet hur de ska handskas med ett fordon, i Sverige drabbas främst Jeep-ägare.

Detta är troligen den konstigaste anledningen att återkalla bilar hittills. FCA-koncernen återkallar för att ”förhindra riskerna för potentiella förarmisstag”. Orsaken till återkallelsen är att ett flertal förare i USA har klivit ur bilen utan att stänga av motorn eller ställa växelväljaren i P-läge, något som gjort att bilarna har rullat iväg.

Vad vi vet är detta något som sker med i stort sett alla automatväxlade bilar om motorn är igång och växelväljaren inte står i P-läge. De drabbade förarna har till och med ignorerat varningssignalen som ljuder när förardörren öppnas i en sådan situation, de har dessutom inte använt sig av handbromsen.

I Sverige berör återkallelsen 855 fordon varav primärt Jeep Grand Cherokee av årsmodell 2014 och 2015, utrustade med automatisk växellåda. Exakt vad FCA ska göra för att åtgärda ”felet” är i nuläget oklart.

– För den vane användaren av en bil är det ingen överraskning att bilen kan röra sig under gällande omständigheter. I instruktionsboken är det beskrivet hur man ska använda bilen och hur den ska parkeras. En extra säkerhetsåtgärd vid parkeringssituationer är att dra åt handbromsen, vilket vi naturligtvis alltid rekommenderar föraren att göra, säger Bjarne Petersen från FCA Group Sweden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!