Fel hos polisen gav rekordfå trafikolyckor 2014

Polisens inrapportering av trafikolyckor under 2014 visade en kraftig nedgång, men det stämmer inte mot verkligheten. Ett fel i polisens IT-system spelar nu statistiken ett spratt.

21 procent färre trafikolyckor under 2014 än genomsnittet åren 2011, 2012 och 2013. Trevlig läsning – om förra årets statistik inte hade varit missvisande.

Missvisande är just vad den är eftersom polisens IT-system inte fungerade som tänkt under förra året. Nu är systemet, Pust Siebel, skrotat.

Transportstyrelsen sammanställer årlig olycksstatistik baserad på polisens rapporter och sjukhusens registrering av trafikskador. Men förra årets missvisande siffror ställer nu statistiken på ända och det förebyggande arbetet mot trafikolyckor drabbas.

– Det innebär att den långa traditionen att kunna följa trafiksäkerhetsutvecklingen vad gäller olyckshändelser inte fungerar på samma sätt, säger Birgitta Hermansson, som är chef för Väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!