100812-fartkameror-fel Foto: patrik lindgren.0707-872894.patrik@mediaempire.se

Felinställda fartkameror kan ge felaktiga böter

Fartkamerorna drar in stora bötessummor varje år men hur exakt mäter de hastigheten? En ny granskning visar att ingen vet hur noggranna de faktiskt är.

I flera omgångar har det rapporterats om vilken kassako fartkamerorna är för staten. De automatiska hastighetsövervakarna drar in hundratals miljoner i böter varje år. Samtidigt har det kommit fram att vissa fartkameror har varit felaktigt inställda och satt fast lagskyldiga medan andra har tillåtit hastighetsöverträdelser. Nu har Dagens Nyheter granskat saken och kommit fram till att det inte finns någon kartläggning av kamerornas noggrannhet.

Experter som DN har talat med berättar att det från myndighetshåll inte har gjorts någon kartläggning och att det finns ett stort antal felkällor som kamerorna inte tar hänsyn till. Stark vind och tunga lastbilar kan orsaka mätfel men även en så simpel sak som bilens längd kan göra att fartkameran mäter fel hastighet.

– En bil är lång, så man vet inte var någonstans radarn mäter. Om den mäter bakvagnen i början och framvagnen i slutet, tror radarn att bilen har färdats fortare än vad den egentligen har gjort. Det är konstigt att man inte har testat alla yttre omständigheter, säger Annelie Wyholt, doktorand i radarfjärranalys vid Chalmers till DN.

Wyholt menar även att det kan finnas delar på bilen som rör sig fortare än bilen och därmed lurar fartkameran. Beroende på hur en fälg är utformad kan den bidra mer eller mindre till radarns mätfel.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr