060116_alfa Foto: Alfa Romeo

Fem EuroNCAP stjärnor till Alfa 159

Alfas nya mellanklassvagn 159 har fått fem stjärnor i EuroNCAPs krocktest. Det bidrar antagligen till firande för italienarna som får fem stjärnor för första gången.

Alfa Romeo firar idag. För första gången har de fått fem stjärnor i EuroNCAPs krocktest, och det är nya mellanklassvagnen 159 som fått toppbetyget.

Med åtta krockkuddar, varav sju är standard, fick 159:n fem stjärnor i vuxenskydd, fyra i barnskydd men bara en i fotgängarvänlighet. Dock så är fotgängarbetyget inte det något att skämmas för jämtemot konkurrenterna. Av alla bilar som testats under kategorin "Large familj cars" (stora familjebilar) har ingen fått högre än två stjärnor. Dock kan man kanske tycka att en helt ny modell borde ha åtminstone två.

Men den passiva säkerheten är annars klart godkänd för 159:n.

Den aktiva då? Nu testas den inte av EuroNCAP utan det är sånt som vi på Teknikens Värld får ta hand om. Men den är hur som helst utrustad med antisladd och antispinnsystem, ABS-bromsar, elektronisk bromskraftfördelning och Xenonstrålkastare (det står på Alfas lista över aktiv säkerhet).

Vi väntar med spänning på att få testa 159 och se vad den klarar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!