061222_roomster

Fem stjärnor till Skoda Roomster och Toyota Auris!

Som väntat blev det femstjärnigt betyg från EuroNCAP i förar- och passagerarskydd för Skoda Roomster. Den tuffe krabaten fick dessutom fyra stjärnor i barnskydd och två stjärnor i fotgängarskydd.

När vi testade Skoda Roomster (som utnämndes till Årets Testbil) fick den sju av tio poäng i passiv säkerhet tack vare bra utrustning men eftersom den inte testats i EuroNCAP hade vi svårt att ge den högre betyg. Nu har den det och det blev ett strålande betyg för den tuffe tjecken. Fem stjärnor och totalt 34 av 37 möjliga poäng för förar- och passagerarskydd.

I barnskydd blev det något sämre – 82 procent av de möjliga poängen räckte i alla fall till fyra stjärnor.

Att köra på en fotgängare med en Roomster är inte särskilt skonsamt men å andra sidan betydligt snällare än att köra på någon med en suv, till exempel en Hyundai Santa Fe som också nyligen testats. Två stjärnor och 39 procent av poängen blev det i fotgängartestet för Roomster som överlag får bra betyg.

Förutom Skoda Roomster har EuroNCAP även krashat nya Toyota Auris, Hyundai Santa Fe och Kia Magentis.

Auris var bäst den här omgången och tog fem stjärnor i förar- och passagerarskydd, fyra i barnskydd och tre i fotgängarskydd.

Hyundai Santa Fe och Kia Magentis klarade bara fyra stjärnor i förar- och passagerarskydd, Santa Fe klarade också fyra stjärnor i barnskydd, det gjorde inte Magentis som bara fick tre stjärnor i det momentet. Men för guds skull, kör inte på någon med en av dessa bilar. Hyundai Santa Fe fick noll poäng och noll stjärnor i fotgängarskydd, Magentis klarade i alla fall en stjärna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!