100602-ferdinand-gt3-rs

Ferdinand GT3 RS är världens lättaste Porsche

Porsche är duktiga på att banta sina modeller men nu har en utomstående tillverkare kommit längre, mycket längre. Nya Ferdinand GT3 RS är förmodligen världens lättaste Porsche, dessvärre även den slöaste.

Det är här Ferdinand GT3 RS – världens lättaste och mest miljövänliga Porsche. Dessvärre är det inte Porsche själva som har kommit på konceptet, utan en okänd utomstående tillverkare. Ferdinand GT3 RS är byggd med ett enda syfte – att vara så lätt och miljövänlig som möjligt. Vi kan nog konstatera att tillverkaren har lyckats. Förbrukningen och koldioxidutsläppen är lika med noll och bilen väger endast 99,6 kilo.

Den sanslöst låga vikten är resultatet av extrem viktbesparing. Under den handpålagda guldfoliekarossen finns ett rörramschassi som är sammansatt med senaste tejpteknik. Det är med andra ord en mycket lätt konstruktion, men viktbesparingen stannar inte där. Under den aerodynamiskt utformade bakvingen finns inte någon motor. Den är bortplockad, av ekonomiska skäl. Det gör inte bara bilen lättare utan även betydligt rymligare. Inredningen är synnerligen sparsmakad och instrumenten är lättbegripliga. Lägg även märke till den praktiska och utrymmesbesparande handbromsen.

Karossdesignen är snarlik originalet med fullt fungerande luftintag i fronten som matar in kylluft till motorn – i det här fallet en tysktalande journalist med illasittande peruk, cremevit kostym och guldklocka på båda handlederna. Starta filmklippet nedan för mer fakta och se bilen piskas runt Salzburgring.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!