100715-ferrari-458-challenge Foto: 2010 © Ferrari S.p.A.

Ferrari 458 Challenge redo för race

De som har haft förmånen att köra Ferrari 458 Italia har ofta utbrustit ”världens bästa bil!”. Nu visas 458 i Challenge-utförande, inte nödvändigtvis bättre, men definitivt snabbare.

 En ny Ferrari-modell innebär förstås inte bara en enda ny bil. Självklart ska 458, precis som sina föregångare, bilda bas för flera olika varianter. Vi väntar med spänning på en 458 Spider men redan nu kan vi stifta bekantskap med Ferrari 458 Challenge som kommer att tävla jämsides med F430 Challenge i Ferrari Challenge Trofeo Pirelli nästa år.

Ferrari har anpassat 458 för tävlingskörning med relativt små medel. V8-motorn på 4,5 liter har de lämnat orörd. De 570 hästkrafterna vid ylande 9 000 r/min räcker. Ferrari har i stället koncentrerat sig på växellådan som har modifierats för att ge mer vridmoment vid lägre varvtal. 458 Challenge är också ett antal kilo lättare än sitt vanliga syskon. Ferrari säger inte hur mycket de har skalat bort men tunnare karosspaneler, kolfiber och lexanplast bör göra att vågen visar betydligt mindre. 458 Challenge har också en unik fjädringsuppsättning med solida aluminiumbussningar, styvare fjädrar, 30 millimeters lägre markfrigång, Pirelli-slicks och 19-tumsfälgar med centrumbult. Den är också utrustad med samma bromsar från Brembo som sitter på värstingen 599XX. E-Diff och F1-Trac, två system som finns på vanliga 458 Italia, får förtroendet även i 458 Challenge. De två systemen samarbetar för att ge maximalt grepp i alla lägen och kan ställas in via det lilla manettinovredet på ratten. Föraren kan välja mellan inställningarna WET och DRY eller det lite modigare alternativet CT-OFF som avvaktiverar F1-Trac.

Exakt hur snabb 458 Challenge är vill Ferrari inte säga. Att den är snabb behöver vi dock inte betvivla. Under utvecklingsarbetet uppges ingenjörerna ha kört bilen runt Fiorano-banan på rekordtiden 1 minut 16 sekunder och 5 tiondelar, 2 sekunder snabbare än föregångaren F430 Challenge.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!