100105-ferrari 458 italia

Ferrari 458 Italia närmar sig våra breddgrader

Det var i somras som Ferrari presenterade 458 Italia – arvingen till deras storsäljare F430. Den nya italienska besten har nu filmats vid en Ferrari-handlare i Holland, en bra bit innan den officiella lanseringen äger rum. Lyssna på ljudet och spana in linjerna.

Hittills har det mest varit officiella bilder och filmklipp (vid bankörning) på nya Ferrari 458 Italia, men nu serveras vi ett lite längre helt färskt klipp där vi får se efterträdaren till F430 under någon typ av körning på allmänna vägar i Holland. En YouTube-användare som kallar sig Jorrie2 hade kameran redo när han fick syn på bilen utanför Ferrari-återförsäljaren Kroymans i holländska Hilversum. Han och hans kumpan var inte sena med att följa efter Ferrarin i deras något billigare Volvo.

Man kan ju undra varför en 458 Italia plötsligt dyker upp hos en Ferrari-handlare i Holland med tanke på att bilen inte ska lanseras förrän senare i vår. Om det är en viktig spekulant eller om det kanske är handlaren själv – eller någon helt annan – som har äran att köra bilen vet vi helt enkelt inte.

Ta nu en titt på den drygt fyra och en halv minuter långa filmen nedan så får du se 458 Italia från lite olika vinklar, men mest bakifrån, samt höra ljudet som mynnar ut ur de tre ändrören.

För att fräscha upp minnet hos dig som inte kommer ihåg vad som döljer sig under skalet på Ferrari 458 Italia kommer här en kort ”resumé”.

Bilen är bestyckad med en V8-motor på 4,5 liter, därav de två första siffrorna i modellbeteckningen. Sista siffran står för antalet cylindrar. Motorn är nyutvecklad och har alltså inte mycket gemensamt med den på 4,3 liter som sitter i F430. Den är dessutom direktinsprutad precis som hos den som sitter i Ferrari California. Direktinsprutningen tillåter lägre förbrukning och utsläpp än hos den gamla trotjänaren i F430, trots betydligt mer effekt – 570 hästkrafter. Vridmomentet ligger på 540 newtonmeter.

De 570 kusarna och den vidareutvecklade och blixtsnabba dubbelkopplingslådan ger 458 Italia prestanda som talar för sig. 0-100 km/h går på 3,4 sekunder vilket gör den till den näst snabbaste Ferrarin någonsin accelerationsmässigt. Toppfarten ligger på 327 km/h.

Något pris har Ferrari officiellt inte gått ut med men i höstas läckte det ut dokumentation som avslöjade att baspriset i Europa ska ligga på motsvarande 1,67 miljoner kronor. Om det stämmer eller inte får vi återkomma med senare i vår.

Sugen på mer information om nya Ferrari 458 Italia? Då gör du bäst i att klicka på länkarna strax under filmen nedan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!