091127-ferrari-f70-2012

Ferrari Enzos ersättare kommer 2012

Det börjar bli hög tid för Ferrari att överträffa sig själva. Produktionen av Enzo lades ned för länge sedan och konkurrenterna är ikapp. Nu avslöjas en hel del detaljer om Enzos efterträdare. Bland annat att den bantar ordentligt, både i motorstorlek och vikt.

McLaren MP4-12C måste slås, Bugatti Veyron måste överträffas och Ferraris ära och heder måste försvaras. Det vill till att Ferrari Enzos efterträdare blir något alldeles speciellt. Det är snart sex år sedan Enzo lanserades, vilket är längre än vad det tog för Ferrari att få fram Enzo som efterträdare till F50. Snart är det alltså dags för Ferrari att överträffa sig själva och brittiska Auto Express säger sig ha fått tag i information som avslöjar hur den nya bilen blir.

Enzos efterträdare går under det interna kodnamnet F70 och uppges baseras till stor del på Ferraris erfarenheter av FXX-projektet som innebar att särskilt utvalda kunder fick köpa en av de få FXX-bilarna och köra dem vid ett fåtal tillfällen, bara på bana och bara i Ferraris regi. Efter att ha kört fick de ge sina synpunkter på vad som kunde förbättras. Detta har tydligen gett resultat.

F70 uppges utvecklas i samma anda som Millechili-konceptet från 2007. Konceptbilen var inte mycket mer än en glasfiberkaross, men signalerade ändå vart Ferrari var på väg i modellutvecklingen. Millechili betyder 1 000 kilo på italienska och att bli drygt 350 kilo lättare än Enzo är kanske ett överambitiöst mål för F70, men enligt Auto Express läggs mycket fokus på viktminskning. Nyligen premiärvisade McLaren MP4-12C har tagit täten vad gäller viktminskning och den täten vill nog Ferrari gärna sno åt sig.

En lättare kropp räcker dock inte. För att minska koldioxidutsläppen måste även motorn bli mindre och lättare. Den stora V12-motorn i Enzo uppdateras inte till nya höjder utan F70 får i stället en högeffektiv twin-turbo-V8 med direktinsprutning. F70 skulle i så fall bli den första Ferrarin sedan F40 som utrustas med turboladdning. Effekten tros hamna ungefär på samma nivå som Enzo, det vill säga cirka 660 hästkrafter. Lägre totalvikt lär dock se till att det inte tummas på prestandan. Vi kan nog se fram emot en 0-100 km/h-tid på strax under 3 sekunder och en toppfart bortåt 400 km/h-strecket.

Enligt Auto Express ska F70 sättas i produktion någon gång under 2012. Antalet bilar begränsas till 399, precis som Enzo.

Provkörning

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!