080115-430-spider-biofuel

Ferrari F430 Bio Fuel - etanolferrarin

Nu kan även Ferrari-älskaren köra med något renare samvete. Ferraris nyhet i Detroit är en etanoldriven F430 Spider. Med E85 i tanken blir italienaren fem procent snålare och tio hästkrafter starkare.

Innan årsskiftet var det en hel del tal om hur Ferrari ska bli vänligare mot miljön, främst för att möta de kommande utsläppskraven från EU. Ferrari proklamerade stolt att bilarna skulle bli lättare och motorerna skulle bli mindre och snålare, men ändå starkare. För en kort stund talades det också om att Ferrari skulle börja tillverka hybrider, men det ryktet visades bero på en egensinnig Ferrari-chefs oprecisa uttalande.

Nu verkar det däremot vara så att det är etanol som finns i italienarnas tankar. En E85-anpassad F430 Spider med namntilläget Bio Fuel visades häromdagen upp Detroits salonger. Ferraris nye miljövän drivs av den för oss svenskar kända blandningen av 85 procent etanol och 15 procent bensin. Detta resulterar i en diskret effektökning om tio hästkrafter. Därmed hamnar antalet hästkrafter på jämna 500. Jämfört med den vanliga bensindrivna V8-motorn förbättras koldioxidutsläppen med fem procent.

Bilen som visas i Detroit är fortfarande bara ett koncept. Ferrari uppges dock vara intresserade av att sätta bilen i produktion för att komma närmare målet att sänka de genomsnittliga utsläppen med 40 procent innan 2012. Ett problem finns dock för Ferrari i tillgängligheten av E85. Länder där det finns många tankställen, till exempel Sverige och Brasilien, är minst sagt inte Ferraris viktigaste marknader. Om etanolen skulle uppleva ett uppsving i USA, dit tio procent av alla Ferraribilar skickas, skulle Ferrari förmodligen inte tveka en sekund på att starta tillverkningen av F430 Spider Bio Fuel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!