Ferrari och Aston Martin får böter för utsläpp

För sportbilstillverkarna Ferrari och Aston Martin väntar böter för att de missat sina utsläppsmål för 2015. Samtidigt har Europeiska biltillverkare i snitt presterat bättre än EU:s målsättning.

Biltillverkare som säljer bilar i Europa har sammanlagt presterat bättre än EU:s målsättning för koldioxidutsläpp under 2015, enligt en rapport från den Europeiska Miljöbyrån EEA. Men för två biltillverkare, Ferrari och Aston Martin, väntar böter från EU för att de missat sina individuella mål. Eftersom bilarna säljs i liten skala är bötesbeloppen inte så stora. Det handlar om mindre än fem miljoner kronor mellan de två, skriver Automotive News.

Samtidigt har majoriteten av nya EU-sålda bilar och skåpbilar nått sina mål för år 2015 vad gäller koldioxidutsläpp, och flera är på god väg att nå målsättningen för år 2020/2021 om 95 gram koldioxid per kilometer. Under 2015 släppte bilarna ut i genomsnitt 119,5 gram per kilometer. Det är åtta procent mindre än de officiella målen, och tre procent mindre än året innan.

El- och hybridbilar utgjorde ungefär en procent av den totala försäljningen i Europa under 2015, men har trots det en stor påverkan på de totala utsläppen. Renaults fordonsflotta består till två procent av elbilar, och det reducerade de totala utsläppen för deras bilar sålda under 2015 med två gram per kilometer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!