100323-fiat-500ev-chrysler Foto: Jim Frenak

Fiat 500 blir eldriven i Chryslers regi

Chryslers framtidshopp är tro det eller ej en retrodesignad italienare. Chrysler ska sälja lilla Fiat 500 i USA och nu är det även bestämt att 500 ska byggas om till elbil med början 2012.

Chryslers monter på Detroitsalongen tidigare i år var tom på Chrysler-nyheter. Fiat-nyheter fanns det däremot, bland annat Fiat 500 i eldrivet utförande. Då sades det inget om vad Fiat-Chrysler hade för planer för bilen men nu berättar Chrysler att Fiat 500EV kommer att lanseras i USA 2012. Enligt Chrysler har Fiat 500 en nyckelroll i den italiensk-amerikanska bilalliansens framtid i Nordamerika.

Både Chrysler och Fiat har stora förhoppningar för modellens försäljning i USA. USA-lanseringen sker senare i år och man hoppas att lockas av den bränslesnåla och charmiga småbilen. Amerikanerna får dock vänta ytterligare två år på den eldrivna versionen som börjar sättas ihop hemma hos Chrysler i Auburn Hills, Michigan. Priset kommer att avslöjas närmare lanseringen men enligt Chrysler ska det vara jämförbart med liknande elbilar på marknaden. Om drivlinan får vi inte veta mer än att den består av en elmotor och litiumjonbatterier som ska utvecklas och tillverkas av Chrysler.

Från Fiats håll är det alltjämt knäpptyst om en elversion av 500. Den europeiska marknaden ser alltså ut att få vänta längre än till 2012 på en eldriven 500. Men vi här i Sverige har ju förstås redan en.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!