110305-fiat-500--zagato

Fiat 500 Coupé Zagato – utmanare till Mini Coupé?

Mini visar inte en produktionsklar Mini Coupé i Genève som vi hade trott. Men en liten stilsäker småbil fick vi i alla fall, från Fiat som har tagit hjälp av Zagato för att skapa en coupéversion av 500-modellen.

Många trodde att Mini skulle visa en produktionsfärdig version av Mini Coupé på årets Genèvesalong. Men så blev det inte. I stället är det Fiat som stjäl drar åt sig suktande blickar med sin 500 Coupé Zagato. Som namnet avslöjar har Fiat lånat in hjälp från italienska karossmakarna Zagato och skapat en sportigare variant av lilla Fiat 500.

Vad Zagato har gjort är i stort sett att ge bilen en ny C-stolpe av klassiskt Zagato-snitt. I övrigt är det inte mycket som skiljer mot en vanlig 500. 500 Coupé Zagato är lika lång, bred och hög som en vanlig 500. Av störst intresse är egentligen motorn som är en 105-hästarsvariant av den alldeles nya tvåcylindriga Twinair-motorn på 0,9 liter. I 500 Coupé Zagato levererar den 150 hästkrafter vid 5 500 r/min och släpper inte ut mer än 95 g/km.

Fiat säger inte ett knyst om bilen ska sättas i produktion eller inte men nog skulle väl inte en tillsnitsad och sportig variant av 500 ha så svårt att hitta köpare, speciellt inte med den härliga 0,9-litersmotorn.

Läs mer

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!