090217-fiat-500-cabriolet

Fiat 500C – historien går igen

Efter åtskilliga spionbilder får vi nu se den äkta varan. Fiat 500 tappar taket, fast bara nästan. I stället för ett vanligt fällbart tygtak har Fiat 500C ett tygtak som öppnas bakåt, inte helt olikt en sardinburk.

Precis som 1950-talets Fiat 500 förvandlas även 2000-talets upplaga till en cabriolet. Om två veckor ska Fiat 500C visas på bilsalongen i Genève, men redan nu har italienarna släppt några bilder och en del fakta. Den största nyheten är så klart den nya taklösningen, men på en god andra plats kommer nyheten som består av att alla cabrioletbilar får start/stopp-system som standard.

Cabrioletmodellen skiljer sig egentligen mycket lite från coupén. Yttermåtten är exakt de samma och så är även de tre motoralternativen. Valet står mellan en 1,2-liters bensinmotor på 69 hästkrafter, en 1,3-liters bensinare på 100 hästkrafter och en turbodiesel som levererar 75 hästar. Fiat har ännu inte avslöjat hur mycket bränsleförbrukningen för de olika motorerna påverkas av start/stopp-systemet.

Det fällbara tygtaket ska enligt Fiat inte försämra långfärdsegenskaperna. Med taket fällt ska det gå att få plats med lika mycket bagage som när det är uppe. Detta eftersom taket inte fälls ned i bagageutrymmet utan viks ihop och läggs ovanpå bakluckan. Vad som däremot ser ut att kunna bli lidande är bakåtsikten. En intressant detalj är att Fiat har lyckats behålla det höga bromsljuset. När taket är uppe sitter det lika högt som på coupén. När taket viks ned följer bromsljuset med och läggs i en lägre position, som på en vanlig cabriolet. Taket erbjuds i tre olika färger; elfenbensvitt, rött och svart. Själva bilen kan fås i alla möjliga färguppsättningar, inklusive två kulörer, Pearl Red och Warm Grey, som är exklusiva för cabrioletmodellerna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!