101130-Fiat delar på sig

Fiat delar på sig

Gigantiska Fiat Group ska göra det lite enklare för sig och sina aktieägare genom att dela upp bolaget i två nya grupper – Fiat SpA som blir personbilsgrenen och Fiat Industrial SpA som blir grenen för lastbilar, maskiner och mycket annat.

Det var i italienska Turin i juli 1899 som Fabbrica Italiana Automobili Torino föddes – eller som vi för enkelhetens skull säger nuförtiden – Fiat.

Men namnet till trots så sysslar Fiat inte enbart med bilar utan även med mycket annat inom övrig fordonsindustrin och det är just det Fiat vill belysa och förenkla genom att dela upp Fiat Group i två nya företagskonstellationer – Fiat SpA och Fiat Industrial SpA.

Det var i september som aktieägarna beslutade om delningen och i går meddelade Fiat Group om den nya uppdelningen som träder i kraft redan den 1 januari 2011.

Fiat SpA blir den del som koncentrerar sig på personbilstillverkningen där de välkända varumärkena Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Lancia, Maserati och Ferrari kommer att ingå.

Fiat SpA får samtidigt en ny, egen logotyp som du kan se i bildspelet nedan. Den nya logotypen med Fiat utskrivet i hoptrycka, höga bokstäver i blått ska föra tankarna mot framtiden men med en tydlig signal till märkets framgångsrika historia.

Fiat Industrial SpA är den andra nya delen som Fiat Group övergår i. Denna del kommer att innehålla alla övriga varumärken som inte rör personbilstillverkningen, det vill säga lastbilar (Iveco) och andra kommersiella fordon, jordbruks- och anläggningsmaskiner (New Holland och Steyr) samt delar av Fiat Powertrain Technologies.

Även Fiat Industrial SpA får en ny logotyp, men den är närbesläktad med den som Fiat Group använder sig av i dag. Det är färgerna som har bytts ut samtidigt som ”Group” ersatts av ”Industrial”.

Bakom designen av logotyperna står Robilant Associati.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!