091109-chrysler-elbil-stopp Foto: Jim Frenak

Fiat drar sladden ur Chryslers elbilsplaner

Förutom att stuva om rejält i Chrysler-koncernens modellflora har de nya ägarna Fiat beslutat att stoppa Chrysler ambitiösa elbilsplaner. Fiat tror inte lika mycket på elbilarna och underkänner Chryslers försäljningsmål.

Som nya ägare av krisdrabbade Chrysler LLC har italienska Fiat valt att ändra på det mesta. Fiats vd Sergio Marchionne är även vd för Chrysler och han delar inte de tidigare Chrysler-chefernas syn på elbilar. Det står nu klart att Fiat har beslutat att avskaffa den grupp att Chrysler-ingenjörer som har haft i uppgift att snabbutveckla elbilar. Därmed skrotas även Chryslers ambitiösa försäljningsmål för de eldrivna bilarna.

Den så kallade Envi-gruppen skapades för att snabba på utvecklingen av el- och hybridbilar. För drygt ett år sedan visades de första elbilarna upp för allmänheten. Tanken var att de första elbilarna skulle börja säljas redan 2010. Tre år senare skulle den totala elbilsförsäljningen uppgå till 500 000 bilar. När Chrysler gled mot konkurs tidigare i år var elbilsplanerna ett hett argument för att få stöd från den amerikanska staten. I augusti fick Chrysler ett statligt lån på 70 miljoner dollar som skulle gå till att utveckla en testflotta av hybrider. Även denna satsning uppges nu vara lagd i malpåse – ett beslut som väcker vissa frågetecken eftersom Chrysler för tillfället är den enda amerikanska biltillverkaren som inte erbjuder något hybridalternativ.

Under Marchionnes styre ska den tidigare Envi-gruppen sugas upp i den vanliga utvecklingsavdelningen. Marchionne har gjort det tydligt att han har en försiktig inställning till elbilarna. I förra veckan sade han till reportrar att elbilarna kommer att stå för endast 1-2 procent av Chryslers totala försäljning 2014, vilket skulle motsvara cirka 60 000 bilar. Marchionne tror att elbilarna får svårt att konkurrera innan problemet med lagringen av energi är löst.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!