090707-fiat-kina

Fiat etablerar sig i Kina

Fiat ansluter sig till skaran av västerländska bilföretag som satsar stort i Kina. I sin ambition att bli ett globalt företag har Fiat beslutat att samarbeta med kinesiska Guangzhou Automobile. Tillsammans ska de bygga 140 000 kinesiska Fiat-bilar per år.

 Många är de västerländska biltillverkare som har fått upp intresset för den kinesiska bilmarknaden. När Europa och USA inte längre verkar vilja ha några nya bilar ångar Kina-marknaden på för fullt. I synnerhet för GM och VW har de kinesiska bilköparnas intresse varit en ljuspunkt den senaste tiden. Fiat, med dess starke man Sergio Marchionne i fronten, har ett uttalat mål att bli ett globalt bilföretag, ett viktigt steg på vägen är etablera sig i Kina. Det ska ske nu med hjälp av Guangzhou Automobile Industry Group.

De två biltillverkarna har kommit överens om att gemensamt bygga bilar och motorer från och med år 2011. Totalt investeras 400 miljoner euro i den nya fabriken som ska byggas i Changsha, huvudstad i Hunan-provinsen. Fiat, som precis har tagit över 20 procent av Chrysler, uppger att samarbetet ska resultera i att omkring 140 000 Fiat-bilar byggs i Kina varje år. Därtill ska 220 000 motorer monteras i fabriken. Längre fram i tiden kan takten höjas till 250 000 bilar och 300 000 motorer årligen. Första modellen ut ur fabriken blir mellanstora sedanen Linea (bilderna) som senare kan följas av Bravo och Grande Punto.

Fiat har länge sökt efter en partner i Kina, där bilförsäljningen blomstrar i jämförelse med de dystra siffrorna på hemmamarknaden och i USA. I maj såldes 47 procent fler bilar i Kina jämfört med samma månad förra året. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!