090120-fiat-chrysler

Fiat köper 35 procent av Chrysler

Fiat S.p.A och Chrysler LLC bekräftade nyligen att den italienska biltillverkaren köper 35 procent av den amerikanska biltillverkarens aktier. Detta ger de båda parterna förhoppningar inför framtiden.

I morse rapporterade vi om ett eventuellt samgående mellan Fiat och Chrysler. Nu senare under dagen beslutade de båda biltillverkarna att Fiat köper 35 procent av aktierna i Chrysler. På så vis förbättras Fiats förutsättningar för en framtida överlevnad trots ekonomiskt oroliga tider samtidigt som Chrysler får chansen att utöka sin produktportfölj, och då i synnerhet med mindre bilar med lägre förbrukning och mindre utsläpp då de får ta del av Fiats mindre plattformar, drivsystem och komponenter. Produktionen av dessa ska dock fortfarande äga rum i Chrysler befintliga fabriker.

Avtalet innebär också att Fiat på längre sikt kan öka sitt aktieinnehav med ytterligare 20 procent, alltså totalt 55 procent.

I ett gemensamt uttalande av Fiat, Chrysler och majoritetsägaren Cerberus Capital Management klargjordes det att avtalat som ingåtts möjliggör etablerandet av en global strategisk allians.

De båda företagen får nu också möjlighet att bredda sina respektive distributionsnät genom att dra nytta av varandra.

Chryslers vd Bob Nardelli sa i dag att den nya alliansen ska kunna säkra amerikanska arbetstillfällen, vända produktionen till lönsamhet samt också stärka varumärket Chrysler.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!