101104-fiat-mio-koncept

Fiat Mio Concept – skapad av folket

Fiat satsar stort på den i övrigt ganska anonyma bilsalongen i Sao Paulo. Italienarna visar bland annat den pyttelilla konceptbilen Mio som har utvecklats med hjälp av tusentals hemsidebesökare.

Från den pågående bilsalongen i brasilianska Sao Paulo är det egentligen bara Fiats nyheter som har letat sig till den här sidan om Atlanten, vilket främst beror på att Fiat faktiskt visar några intressanta nyheter. Fiat har genom åren haft en stark förankring i Sydamerika och att de väljer att premiärvisa den nya konceptbilen Fiat Mio i Sao Paulo kan ses som ett tecken på att de inte tänker släppa sitt grepp i Sydamerika i första taget.

Konceptbilen Mio är först och främst liten. Med en totallängd på strax under 2,5 meter får den en Smart Fortwo att verka stor. Varför är den då så liten? För att folket vill att den ska vara det. Fiat Mio har nämligen skapats med hjälp av mer än 17 000 registrerade medhjälpare på Fiats hemsida. Mio är en så kallad crowdsourcad bil som vem som helst har kunnat vara med och utveckla. Enligt Fiat har hemsidan besökts av cirka två miljoner människor från 160 olika länder. Cirka 17 000 har registrerat sig och gett förslag på hur bilen ska se ut. Framtidsorienterad mobilitet och hållbarhet har varit övergripande teman för förslagen. De tekniska detaljerna är oklara men som vi kan se på bilderna har folket föreslagit en ansiktslik front, panoramaglastak, täckta hjul och en loungeliknande interiör fullpackad med multimediateknik. Fiat sammanfattar lilla Mio som en bil designad för en värld där föraren kan vara passagerare och låta bilen kontrollera sig själv.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!