080922-fiat-sportbil-dino

Fiat nylanserar Dino – med hjälp av Lotus

Det blev aldrig någon ny Dino från Ferrari. Det som på spionbilder såg ut att bli en ny Dino visade sig vara plåtcabben California. I stället blir det nu Fiat som blåser nytt liv i Dino-namnet, i form av en liten sportbil baserad på Lotus Elise.

Fram till i somras fångade spionfotografer världen gång på gång bilder på maskerade Ferraribilar som troddes vara en ny Dino. Originalet Ferrari Dino byggdes mellan åren 1968 och 1976 och var det närmaste en instegsmodell italienarna har kommit. När plåtcabben California visades tidigt i somras dog alla rykten om Dinos återuppståndelse. Nu verkar det dock vara bestämt att det blir Fiat som bringar nytt liv i Dino-namnet, fast inte det Dino-namn som är mest känt vill säga.

1966 lanserade Fiat en liten och lätt sportbil. Baserad på företagets 124 Spider fick den det numera klassiska namnet Dino. Brittiska motortidningen CAR Magazine har talat med Lorenzo Sistino, vd för Fiats personbilsdel, som avslöjar att Fiat avser att lansera en ny sportbil. Sistino säger till CAR att han tycker det vore jättekul att åter ta sig in sportbilssegmentet, och att det vore perfekt om man kunde ge nytt liv åt Dino-märket. Enligt CAR upprepar Fiat historien i och med att även den nya Dino-sportbilen ska baseras på en redan befintlig modell. Fiat uppges redan ha slutit avtal med Lotus om att få bygga en egen version av nästa generation Lotus Elise. Enligt CAR ska den nya sportbilen lanseras 2011 och precis som dess föregångare ska bilen först och främst vara en överkomlig, enkel och rolig sportbil.

En ny Dino-sportbil är dock bara en del i vad som förväntas bli en stor expansion för Fiat. Lorenzo Sistino säger till CAR att det är nödvändigt för Fiat att slå sig in i fler segment för att säkra märkets framtida framgång. Därför ska man redan nästa år presentera en konkurrent till Smart Fortwo och Toyota iQ. Om den ville Sistino dock inte säga mycket.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!