090120-fiat-chrysler

Fiat och Chrysler diskuterar samgående

Krisdrabbade Chryslers räddning kan komma från Italien. De två biljättarna uppges diskutera ett strategiskt partnerskap, där Fiat köper in sig i Chrysler, som därmed får tillgång till flera av Fiats mindre plattformar.

Ryktena om Chrysler framtid ser aldrig ut att ta slut. De mest frekventa har handlat om att Renault-Nissan skulle köpa in sig i Chrysler. Det senaste budet är dock att det är Fiat som ska komma till Chryslers räddning. Enligt insiderkällor som Automotive News Europe talat med har representanter för Chrysler och Fiat träffats för att diskutera ett samarbete.

En allians mellan Chrysler och Fiat skulle enligt uppgift innebära att Fiat går in som delägare i det amerikanska bolaget. Fiat skulle å sin sida ge Chrysler full tillgång till sina mindre plattformar och motorer. Chrysler skulle därmed kunna snabbt kunna lansera en hel uppsättning små och bränslesnåla modeller, något som kan vara oumbärligt i framtiden.

GM och Ford har haft stor fördel av att kunna plocka flera av sina små europeiska modeller till den amerikanska marknaden. Chrysler har däremot inga europeiska modeller att hämta över till USA, därför kan samarbetet med Fiat vara en bra lösning.

Turbulensen kring Chrysler har varit kraftig den senaste tiden. Förra året störtdök försäljningen med 30 procent jämfört med 2007. Hittills i år har Chrysler fått fyra miljarder dollar i stöd från den amerikanska staten. Chrysler uppges ha planer på att söka ytterligare tre miljarder dollar.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!