100113-chrysler-lancia Foto: Joe Wilssens

Fiat och Lancia i Chrysler-montern

I Chrysler-montern lyser de intressanta nyheterna med sin frånvaro. Däremot visar Fiat sin makt över Chrysler genom att fylla montern med sina bilar. Vi hittar bland annat en Lancia Delta märkt som en Chrysler.

 Den stora amerikanska biltillverkaren Chrysler kan numera kallas den stora italienska biltillverkaren Chrysler. Fiat äger 20 procent av aktierna och Fiats vd Sergio Marchionne är även Chryslers vd. Den italienska makten över Chrysler blir extra tydlig i Detroit när den sammansmälta koncernen ställer ut sina bilar. I Chryslers monter hittas en så udda skapelse som Chrysler Delta jämte bilar från Ferrari, Fiat och Maserati.

Chrysler Delta är inget annat än en Lancia Delta med Chrysler-logga i fronten. Chrysler benämner den lustigt nog som en designstudie och den ska främst ses som en testprodukt. Fiat har smugit in bilen på mässan för att se vad opinionen säger om den italienska Chryslern. Strategin med en diskret entré kan tyckas märklig, varken Fiat eller Chrysler har bemödat sig att berätta något om bilen, varken muntligt eller skriftligt. Frågan är om amerikanerna sväljer betet?

Mindre och snålare bilar har pekats ut som nyckeln till Chryslers återhämtning och därför har även två exemplar av Fiat 500 skeppats över till Detroit. 500 ska lanseras i USA senare i år och redan nästa år sätter Toluca-fabriken i Mexico igång med att bygga bilar enbart för den amerikanska marknaden. I Detroit visas 500 både i elutförande med beteckningen 500 BEV och som Abarth. Fiat 500 BEV är än så länge bara ett koncept med samma kjolpaket som Abarth-versionen men med nya fälgar och bortplockade avgasrör baktill.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!