081215-fiat-psa-ihop

Fiat och PSA Peugeot Citroën kan slås ihop

Det senaste från Italien är att italienska Fiat och franska PSA Peugeot Citroën kan komma att slå ihop sina påsar för att stå bättre rustade inför den förmodade långdragna finanskrisen. En hopslagning skulle innebära att de tre märkena blir världens fjärde största biltillverkare.

I lördags kunde man i tidningen Milano Finanza läsa att Fiat och PSA Peugeot Citroën undersöker möjligheterna att slå sig samman. En sammanslagning skulle innebära att de två (eller tre, beroende på hur man ser det) biltillverkarna står bättre rustade ekonomiskt sett i form av världens fjärde största biltillverkare.

Uppgifterna kommer bara några dagar efter att Fiat-chefen Sergio Marchionne uttryckte att den italienska biltillverkaren behöver en partner för att överleva finanskrisen.

Den italienska finanstidningen har dessutom uppgifter som berättar att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och Frankrikes president Nicolas Sarkozy redan har börjat ta itu med en möjlig sammanslagning.

En sammanslagning av Fiat och PSA Peugeot Citroën vore kommersiellt naturlig, menar många analytiker. Detta eftersom de båda parterna är väldigt starka inom småbilssegmenten och då de redan har inledda samarbeten sedan många år tillbaka.

Tillsammans tillverkade de båda biltillverkarna 6,2 miljoner fordon förra året. En siffra som matchar både Volkswagen och Renault-Nissan. En sammanslagning skulle göra Fiat/PSA Peugeot Citroën till världens fjärde största tillverkare efter GM, Toyota och Ford.

PSA Peugeot Citroën har uttalat sig om att de inte är intresserade av att utöka sina allianser, men att de i stället är beredda att fördjupa befintliga samarbeten och relationer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!