090424-fiat-köper-opel

Fiat på väg att köpa Opel?

Fiat kan vara på väg att köpa in sig i Opel. Detta enligt uppgifter i tyska Spiegel. Uppgifterna om Fiats intresse i Opel bekräftades, och kritiserades under torsdagen av den högste facklige representanten på Opel.

Den tyska veckotidningen Spiegel skriver på sin hemsida att italienska bilkoncernen Fiat är på väg att köpa en betydande del av den tyska biltillverkaren Opel. Fiat väntas på tisdag underteckna en avsiktsförklaring om att köpa loss majoriteten av aktierna i Opel från General Motors. Uppgifterna ska enligt Spiegel komma från källor inom ”förhandlingskretsarna”. Opel och Fiat har valt att inte kommentera uppköpsryktena.

Uppgifterna har dock bekräftats från annat håll. Klaus Franz, högste facklige företrädare på Opel i Tyskland säger till Spiegel att han har känt till detta sedan tidigare. Han passas samtidigt på att kritisera en eventuell affär. Franz påpekar att Fiat har stora skulder och tror att italienarna bara är ute efter de stödpengar som Opel väntas få från den tyska staten. Franz befarar även att man skulle riskera en dramatisk minskning av arbetsplatser vid Opel och fabriksnedläggningar i Tyskland. General Motors ledning uppges däremot ställa sig positiv till att Fiat tar över ägandet i Opel eftersom affären sannolikt skulle gå snabbt och smidigt.

Enligt Spiegel ska det samtidigt pågå förhandlingar mellan Opel och kanadensiska Magna som är en av världen största underleverantörer. Opels ledning såväl som fackförbund sägs föredra ett sammangående med Magna framför Fiat.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!