101130-fiat-jeep-italien

Fiat ska bygga Jeepar i Italien

Sergio Marchionne avslöjar allt mer av sin plan att sammansmälta Fiat och Chrysler. Nu får vi veta att det ska byggas en ny liten Jeep/Alfa Romeo-modell i Italien.

Fiats och Chryslers vd Sergio Marchionne har som bekant stora planer för sin stora fordonskoncern, planer som till stor del går ut på att integrera de olika företagsdelarna. För bara några dagar sedan avslöjade Marchionne att Jeep Grand Cherokee ska användas som grund för en Porsche Cayenne-utmanande Maserati-suv och nu säger han till Detroit News att Fiats fabrik i italienska Mirafiori ska få mycket mer att göra.

Enligt Marchionne ska Mirafiori-fabriken bygga två nya suvmodeller, en Jeep och en Alfa Romeo, båda baserade på den så kallade C-EVO-plattformen som ligger till grund för Alfa Romeo Giulietta. Det blir alltså två nära besläktade småsuvar med olika märken i fronten, planen är att merparten av Jeep-bilarna ska exporteras till USA medan Alfa Romeo-vagnarna stannar kvar här i Europa. Enligt Detroit News har italienska fackförbund uttryckt glädje över att fabriken i Mirafiori får mer att göra. Fiat räknar med att cirka 280 000 bilar kan komma att byggas i fabriken, vilket är en rejäl ökning från de 178 000 bilar som producerades 2009. Mirafiori-fabriken, etablerad 1937, är en av de största i Italien och har en arbetsstyrka på omkring 5 500.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!