080502-fiat-topolino

Fiat Topolino kommer tillbaka

Precis som 500 kommer det klassiska och ack så vackra Fiat-namnet Topolino att återuppstå. 2010 ska en helt ny Fiat i B-segmentet lanseras. Bilen kommer att byggas i Serbien och gå under namnet Topolino.

Återupplivningen av 500 har inte varit något annat än en monumental succé för Fiat. Orderböckerna är nerlusade av kunder som vill köpa den lilla söta bilen och Fiat har fått öka produktionen rejält för att möta efterfrågan. Om två år kommer Fiat att lansera en ny skara bilar som faller in i B-segmentet och uppges hamna i de lägre prisklasserna. Givetvis kommer man återigen att dra nytta av sin rika historia genom att återuppliva Topolino-namnet från 1930-talet. Om dessa bilar är de samma som de planerade lågprisbilarna vi berättade om för ett par veckor sedan är oklart. Klart är dock att det är en rejäl satsning som Fiat gör. Och om de behåller receptet från 500 så kommer det förmodligen att bli en framgångsrik satsning.

Fiat har kommit överens med det serbiska finansdepartementet om ett övertagande av Zavodi Crvena Zastava, en fabrik som ligger 14 mil sydost om Belgrad. I Zavodi Crvena Zastava ska uteslutande de nya B-klass-bilarna byggas. Produktionen kommer att uppgå till cirka 300 000 enheter per år. Fiat kommer att investera drygt 700 miljoner euro i fabriken under de kommande åren, rapporterar Automotive News.

Nya Topolino kommer att baseras på plattformen från 500 och Panda. I Topolinos fall kommer den att kortas till 3 150 millimeter. Den första modellen blir en tvåsitsig variant. Under senare delen av 2010 planeras det för en något större och fyrsitsig kaross. Det kan även komma en uppsnofsad version, som då troligtvis kommer att gå under Lancia-namnet.

På bilden ses 1936 års Topolino.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!