090715-fiat-bertone-bud Foto: unknown

Fiat vill köpa Bertone i stället

Det blev inget Opel-köp för Fiat. Men tro inte att Fiats köplust har tagit slut för det. Nu siktar man i stället in sig på den lilla krisdrabbade karossbyggaren Bertone. Ett bud är redan lagt.

Fiats planer på herravälde inom bilindustrin fick ett abrupt slut i våras när det inte blev någon affär med GM om Opel. Fiat fick nöja sig med att ta över USA:s tredje största biltillverkare Chrysler. Fiats shoppingrunda fortsätter dock, nu på hemmaplan. Fiat bekräftade under gårdagen att man har lagt ett icke bindande bud på den lilla karossbyggaren Bertone.

Det ser dock inte ut att bli något enkelt övertagande för Fiat. Svårt krisdrabbade och delvis insomnade Bertone har inte mindre än fyra andra intressenter. Andra som vill köpa Bertone är de två italienska entreprenörerna Gianmario Rossignolo och Domenico Reviglio, ett anonymt konsortium från Spanien samt den kinesiska biltillverkaren FAW Group. FAW är ett av de många kinesiska bilföretag på stark frammarsch och har bland annat joint-ventures med Volkswagen och Toyota.

Fiat har inte avslöjat varför de vill köpa Bertone. Efter svåra ekonomiska bekymmer tvingades Bertone stoppa serieproduktionen av bilar i december 2005 och har sedan dess endast ägnat sig åt enstaka specialbyggen, det senaste den Corvette ZR-1-baserade Mantide (bilderna). Bertones fabrik i Turin finns alltjämt kvar och uppges ha en kapacitet på upp till 100 000 bilar per år. Bertone har fortfarande 1 140 anställda.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!