FILM: Väljer fel påfart... kör mot trafiken

Det finns många dumma grejor man kan göra i trafiken, men att ta en avfart för en påfart är oförlåtligt. Här ett praktexempel på två bilister som kanske ska ta sig en funderare.

I Danmark har man (än så länge i testsyfte) låtit placera ut spikmattor som via sensorer fälls upp om någon får för sig att köra mot färdriktningen på en på- eller avfart. Något sådant finns inte i Sverige, men behövs onekligen.

 Förvånansvärt ofta hör man på radion om en bilist som har tagit sig ut på motorvägen i fel färdriktning. Livsfarligt!

 Har själv mött en gammal man i sin bil på väg ut mot trafiken på E6:an söder om Malmö. Jag mötte honom på avfarten. Jag tutade och blinkade och var beredd på att blockera honom när han stannade till, vevade ned rutan och frågade vad jag sysslade med. Berättade för honom att han är på väg mot färdriktningen. ”Verkligen? Oj, då får jag tacka”, sa han och vände bilen medan jag stod kvar.

 För bara ett par veckor sedan var det dags igen – i en rondell. Ringde polisen som konstaterade att mannen var 90+ och att han hade kört mot trafiken tidigare. De skulle skicka ut en bil genast. Får hoppas de tog hans kort för gott.

 Hur som helst, nedanstående film är från riksväg 61 i Värmland för ett par veckor sedan. Två bilar väljer fel påfart – som i själva verket är en avfart – och kör mot färdriktningen. Att det ska vara så svårt?!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!