Filmade sin vansinnesfärd i 220 km/h på 90-väg – åtalas två år senare

En ung kille på 24 år blåste på i upp till 220 knyck på länsväg 181 vid Herrljunga som är en 90-väg. Killen skyller på att det är trickfilmat. Åklagaren går inte på den utsagan utan åtalar 24-åringen för vårdslöshet i trafik.

Det var för ungefär två år sedan som en i dag 24-årig man i sin Volvo V70 körde upp till 130 km/h för fort på 90-sträckan, länsväg 181, mellan Herrljunga och Falköping. Med i bilen hade han sina kompisar som satt och drack öl i baksätet och skrek för fulla halsar. I främre passagerarstolen satt en annan kompis och filmade hela framfärden med sin mobiltelefon. Det skulle han aldrig ha gjort.

 För i samband med en annan utredning hittade polisen filmen i mobiltelefonen. Polisen överlämnade den kraftiga hastighetsöverträdelsen till åklagare som nu åtalar den 24-årige föraren för vårdslöshet i trafik.

 Hela filmen är 1 minuter och 54 sekunder lång och visar hur föraren gör flera farliga omkörningar, bland annat i skymda kurvor. För en kort stund filmas även hastighetsmätaren som precis passerar 220-strecket. Dessutom kan man i filmen se exakt var överträdelsen sker och polisen har räknat fram en medelhastighet på 194,5 km/h över en sträcka som mäter exakt 4540 meter.

 24-åringen som satt bakom ratten då för två år sedan nekar till brott. I polisförhör har han sagt att han har en kompis som är väldigt duktig på datorer och att denna kompis har fixat filmen så att det ser ut att gå så snabbt. 24-åringens pappa säger till aftonbladet.se att det hela är trickfilmat.

 Men åklagaren går inte på 24-åringens och hans pappas berättelser utan låter man ställas inför rätta i mars. Åker han fast för vårdslöshet i trafik rör det sig om omkring 40 dagsböter och sannolikt också indraget körkort.

 Filmklippet nedan visar endast 39 sekunder av vansinnesfärden. Tyvärr är det också ljudlöst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!