081104-porsche-stoppar

Finanskrisen har nått Porsche

Vi är vana vid att få höra om Porsches miljardvinster, även när resten av marknaden backar. Men nu meddelar Porsche att även de drabbas av finanskrisen. Runt julfirandet ska huvudfabriken i Stuttgart stå still.

Tyska sportbilstillverkaren Porsche AG meddelade under helgen att man låter sin största fabrik vila några dagar extra över jullovet. Den globala finanskrisen i kombination med lågkonjunkturen har påverkat Porsche, men det är enligt dem själva inte den enda anledningen till produktionsstoppet. Man ska samtidigt passa på att uppgradera utrustningen och maskinparken.

Fabriken i Stuttgart är Porsches huvudfabrik och den sysselsätter omkring 1 000 anställda. Från den 22 december till den 9 januari 2009 ska arbetet ligga nere. Det är tre dagar längre än vanligt.

Beskedet från Porsche är ytterligare ett bevis på hur omfattande den ekonomiska nedgången är och hur hårt bilindustrin drabbas. Den vanliga nyhetsrapporteringen om Porsche handlar mest om nya miljardvinster, och inte minst övertagandet av Volkswagen. När merparten av biltillverkarna har gått på knäna den senaste tiden har det verkat som att Porsche har en oändlig källa att hämta pengar ur, samtidigt som Porsche-kunderna fortsätter att köpa bilar. Men nu kommer ett första tecken på att allt ändå inte är riktigt som det ska hos Porsche.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!