081210-fisker-karma

Fisker framifrån och på djupet

Om bara några veckor är det dags för Fisker Karma att premiärvisas i Detroit. I början av veckan släpptes den första bilden på bilen i produktionsfärdigt skick. Nu släpps en ny bild tillsammans med mer utförliga fakta.

I början av veckan fick vi ser hur plug in-hybriden Fisker Karma ser ut i produktionsfärdigt utförande, men bara bakifrån. Nu får vi se den även framifrån. Och vi kan återigen konstatera att det i princip inte har gjorts några som helst förändringar sedan konceptbilen visades för snart ett år sedan. De enda förändringen framtill är att grillen har blivit något större i ytterkanterna och det nedre luftintaget har blivit större. En tredje bild avslöjar Karmas aluminiumkonstruktion som utvecklats i samarbete med norska Hydro.

I samband med de nya bilderna släpper Fisker även fler tekniska detaljer. Vi vet nu att Fisker Karma verkligen ser ut att bli den sportiga fyradörrars sedan den har utgetts för att vara. Den huvudsakliga kraften kommer från två starka elmotorer som tillsammans ger 408 hästkrafter och monstruösa 1 300 Nm i vridmoment. Toppfarten blir dryga 200 km/h och 0-100 km/h avverkas på 5,8 sekunder. Det är imponerande siffror för en bil som väger in på 2 070 kilo.

Karma ska kunna köras i tre olika lägen: Stealth, Sport och HEV (Hybrid Electric Vehicle). Stealth-läget innebär att det bara är de två elmotorerna som driver bilen. Toppfarten är då begränsad till 150 km/h. I Sport-läget kopplas även bensinmotorn in och hjälper till att höja toppfarten till strax över 200 km/h. I HEV-läget beter sig Karma som de flesta andra hybrider. Bensinmotorn stryps vid inbromsning och stängs av vid stopp, men hjälper till när extra kraft behövs. Karma-ägare som kör mindre än 80 kilometer per dag och laddar bilen över natten ska uppnå en förbrukning på endast 0,24 liter per mil utslaget på ett helt år.

Fisker Karma ska byggas av Valmet i Finland med en takt på 15 000 bilar per år. Hälften väntas gå till europeiska kunder. De första leveranserna sker i november nästa år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!