081203-fisker-karma

Fisker Karma färdig för produktion

Endast ett år efter att konceptbilen visades i Detroit får vi nu se den produktionsfärdiga bilen. Hybridsedanen Fisker Karma, som nyligen fått veta vilken motor den ska drivas av, begår världspremiär på Detroitsalongen i januari.

Danske Henrik Fisker har jobbat på hårt med sitt lilla företag. Tidigt i år, på Detroitsalongen i januari, fick vi se en vackert utformad sedan med miljövänlig hybridteknik under skalet. I januari nästa år, exakt ett år efter den första premiären, kommer vi att få se Fisker Karma i produktionsfärdigt utförande. Men redan nu kan vi visa en officiell bild som ger en liten försmak.

Enligt Fisker själva är det mycket lite som skiljer produktionsbilen från konceptet, vilket vi till viss del kan se på bilden. Det som ändå ska skilja återfinns framtill. Den fiskmunsformade grillen ska ha fått en lätt förändrad form och de nedre luftintagen har blivit lite större. En spännande detalj som har tillkommit är avgasutblåsen som placeras på en lite ovanlig plats; bakom de främre hjulhusen. Tanken är dock att dessa inte ska behöva puffa ur sig speciellt mycket avgaser. Förutom förbränningsmotorn finns ju även en elmotor och lithiumjonbatterier på 22,6 kWh under skalet.

Förra månaden blev det klart vilken förbränningsmotor det är som ska tjänstgöra i Fiskern. Fisker och General Motors gick tillsammans stolt ut med att Fisker hade valt GM:s direktinsprutade 2,0-liters turbofyra. Denna ger 260 hästkrafter och tillsammans med elmotorn levererar systemet hela 408 hästkrafter totalt. Det ger en tid från 0-60 mph (96,5 km/h) på 5,8 sekunder. Toppfarten begränsas elektroniskt till 201 km/h.

Fisker kallar hybridsystemet Q-drive och i upp till 80 kilometer ska bilen kunna köras enbart på elektricitet. Därefter måste bensinmotorn gå i gång och driva bilen samtidigt som batterierna laddas. Fisker räknar med att Karma-ägare som kör mindre än 80 kilometer per dag och laddar bilen över natten ska uppnå en förbrukning på endast 0,24 liter per mil utslaget på ett helt år.

Leveranserna av Fisker Karma startar i november nästa år. Priset är satt till 87 900 dollar, 730 000 kronor i dagens växelkurs. Enligt Fisker är den planerade produktionen slutsåld fram till mitten av 2010.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!