091103-fisker-gm-fabrik

Fisker köper GM-fabrik – budgetmodell ska byggas

Fisker kämpar vidare i sin ambition att bygga en billigare systermodell till Karma. Nu står det klart att den kaliforniska hybridbilstillverkaren köper en gammal nedlagd GM-fabrik där den nya modellen ska sättas ihop.

 Fisker Automotive är ett internationellt företag i ordets rätta bemärkelse. Grundaren, Henrik Fisker, är dansk och den första bilen, Karma, tillverkas i Finland av Valmet Automotive. Men trots de nordiska kopplingarna grundades biltillverkaren i Kalifornien och nu förstärks banden med USA ytterligare. I förra veckan blev det nämligen klart att Fisker ska ta över GM:s fabrik i Wilmington, Delaware. Verksamheten i Delaware har legat nere sedan juli men innan dess tillverkades systerbilarna Pontiac Solstice och Saturn Sky.

Fisker köper Wilmington Assembly plant av Motors Liquidation Corporation, före bilkrisen känt som General Motors Corporation, för motsvarande 127 miljoner kronor. Fisker säger att ytterligare 1,2 miljarder kronor ska investeras i fabriken under de kommande tre åren.

Denna gigantiska investering skulle inte vara möjlig för lilla Fisker om det inte vore för det statliga lån på 3,6 miljarder kronor som säkrades i september. Pengarna ska gå till utveckling och tillverkning av Fiskers nya modell som än så länge går under namnet Project Nina. Den nya modellen ska ta plats under Karma i modellprogrammet och vara ett vettigt och billigt alternativ till en vanlig bensinbil med plats för hela familjen. Prislappen väntas hamna på omkring 40 000 dollar, motsvarande 280 000 kronor. Fisker säger att produktionen av den nya modellen i Wilmington-fabriken ska påbörjas 2012. Innan dess ser vi fram emot Fisker första modell Karma som når återförsäljarna under sommaren nästa år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!