Fler alkoholtester om kvinnor och äldre får välja

Tre av fyra vill ha fler alkoholtester i trafiken, visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget If som undersökt vad 3 500 svarat. Bara en procent efterlyser färre kontroller.

Varje dag körs 14 000 bilar av rattfulla människor enligt Trafikverket, och enligt försäkringsbolaget If:s informationschef Caroline Uliana väntas de stundande julbordstiderna dra upp antalet ännu lite till.

– Vi vet att många olyckor beror på rattonyktra förare. I samband med julborden tar många bilen hem fastän de inte borde. Vår undersökning visar att svenskarna ser allvarligt på detta och vill att polisen gör fler tester än i dag.

Kvinnor och äldre är för hårdare tag mot rattfylleri i större utsträckning än män. Av de 75 procent som svarade att de var för fler alkohol- och drogkontroller i trafiken av totalt 3 554 svar var kvinnor och äldre bland de som i större utsträckning var för fler tester.

Anledningen till fyllekörningar kan enligt Caroline Uliana vara vädret som kan vara en faktor till att man trots bättre vetande tar bilen.

– Särskilt om vädret är decemberruggigt kan bilen vara lockande, men lämna ändå bilen hemma när julbord glöggfestligheter står för dörren. Det är inte värt det.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!