Fler än var tionde kör med punktering

Fler och fler kör med däck som har så lågt lufttryck att däcket i princip är punkterat. Nu samordnar en rad myndigheter en däckrazzia under en tvåveckors-period för att hitta däck.

Nu förbereder Polisen ett samarbete med NTF, Bilprovningen, Däckbranschen och Trafikverket för att hitta de bilar som är ute på vägarna med för lågt lufttryck i däcken. Andelen bilar med dåligt lufttryck i däcken som åkte dit i däckrazzian 2010 ökade från 9,5 procent året innan till 11,3 procent.

– Drygt var tionde bil vi möter på vägarna rullar på däck som har egenskaper som kan jämställas med punkterade däck, och andelen verkar öka. Hade Sveriges bilister varit bättre på att kolla lufttrycket hade vi inte haft detta problem, säger Mats Carlsson på NTF i ett pressmeddelande.

Förra årets däckrazzior avslöjade att två tredjedelar av samtliga tillfrågade inte hade kontrollerat lufttrycken i däcken under den senaste månaden eller hade dålig koll på när det senast gjordes.

Enligt Pontus Grönvall vid Däckbranschens Informationsråd kan ett däcks livslängd halveras om lufttrycket sjunkit mer än 30 procent av rekommenderad nivå.

– Det leder till ett väsentligt sämre grepp och längre bromssträcka. Dessutom drar bilen mer bränsle med dåligt tryck i däcken, så det blir väsentligt ökade kostnader både för bilisten och för miljön, säger Pontus Grönvall till Teknikens Värld.

Även slitna däck med under tre millimeters mönsterdjup noterades under däckrazzian. Lagligt mönsterdjup är 1,6 millimeter men föraren blir informerad att det börjar bli dags för däckbyte när mönsterdjupet hamnar på tre millimeter eller mindre, och informationskampanjen börjar enligt Pontus Grönvall ge resultat.

– Erfarenhetsmässigt har vi sett att antalet bilar med olagliga däck minskat från 6,5 procent till 4,5 procent och legat kvar där.

Däckrazzian kommer pågå i Norrbotten, Värmland, Södermanland, Gotland, Västra Götaland och Kalmar mellan 29 augusti till den 9 september.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!