070420_trafik

Fler kör för fort trots höjda böter

Antalet utfärdade fortförningsböter har ökat med 17 procent sedan 1 oktober förra året då bötesbeloppen fördubblades. Från oktober 2006 till september i år betalades svindlande 410 miljoner kronor bara i fortkörningsböter. Vägverket ser dock positivt på ökningen.

Under tolvmånadersperioden före höjningen i oktober förra året var bötesbeloppet endast 195 miljoner kronor. Mängden fortkörningsböter har därefter ökat med 17 procent från drygt 160 000 till 187 000.

På Vägverket ser man dock den statistiska höjningen som just statistisk. Trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall säger till Göteborgs-Posten att den 17-procentiga ökningen innebär att betydligt färre kör för fort. Det ökade antalet fortkörningsböter förklarar han med den kraftigt utökade kontrollen på svenska vägar. Enbart hastighetskamerorna ger nu 100 000 fortkörningsböter per år. Därför tror Tingvall inte att fler kör för fort utan att fler av de som gör det upptäcks.

I intervjun med Göteborgs-Posten är Tingvall även noga med att framhålla Sveriges, i jämförelse med övriga Europa, få fortkörare. I Frankrike har man skärpt övervakningen kraftigt och det har gett resultat. Trafikolyckorna har minskat stort under senare år. Varje år utfärdas över fem miljoner böter för fortkörning i Frankrike, vilket är nästan fem gånger fler per invånare än Sverige.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!