080930-fru-gårman-herr

Fler kvinnor i trafiken med Fru Gårman

Nu kommer det att bli mer jämställt vid våra övergångsställen. Vägverket har efter samråd med JämO tagit fram en alternativ skylt vid sidan om klassiska Herr Gårman från 1955. Nu är det upp till regeringen att bestämma om trafikmiljön ska bli mer feminin.

I april skrev vi om regeringen som gett Vägverket uppdraget att ta fram ett kvinnligt alternativ till Herr Gårman, alltså en Fru Gårman. Nu är detta uppdrag slutfört och Vägverket presenterar i dag resultatet av fem månaders arbete som även innebar viss konsultation med jämställdhetsombudsmannen, JämO. Skylten ser ni här ovan. Klassiska Herr Gårman har kort hår och byxor medan Fru Gårman har låtit håret växa och kastat byxorna till förmån för en kjol/klänning.

När vi skrev om Fru Gårman i april bad vi er läsare att rösta om den nya skylten. På frågan ”Vad anser du om att Herr Gårman får sällskap av Fru Gårman?” svarade 90 procent av er att förslaget är löjligt. Resterande tio procent ansåg att förslaget är trevlig (egentligen mysigt) eller så saknade de åsikt.

Godkänner regeringen skylten lär vi få se Fru Gårman vid övergångsställen med början tidigt nästa år.

Vad händer nu med den söta ramsa som Gullan Bornemark en gång skrev? Ska den kanske också bli med jämställd?

Herr Gårman!

Herr Gårman!

På vita strecken får man

Här men inte där tut tut!

Här men inte där tut tut!

Herr Gårman!

Herr Gårman!

På vita sträcken får man!

Är det inte så att det här med jämställdhet kanske börjar gå överstyr? Vad tycker du? Kommentera gärna nedan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!