081202-dubbdäck-undersökn

Fler vill köra dubbfritt

Enligt en ny undersökning från Vägverket växer stödet för dubbfria vinterdäck. 38 procent av stockholmarna skulle välja dubbfritt om de skulle köpa nya vinterdäck i dag. För två år sedan var siffran 26 procent.

I en ny undersökning från Vägverket har 1 000 stockholmare och lika många göteborgare svarat på frågor om vinterdäck. En liknande undersökning genomfördes 2006 och när Vägverket sammanställer svaren och jämför med den tidigare undersökningen konstaterar de att storstadsborna blir allt mer positivt inställda till dubbfria vinterdäck. Andelen storstadsbor som kör på dubbfria däck har ökat sedan den förra undersökningen. I Stockholm kör 28 procent på dubbfria vinterdäck, jämfört med 22 procent 2006.

Av de som har svarat på undersökningen är det främst män i åldern 41-64 som kör dubbfritt. Kvinnor är mer tveksamma när det gäller valet av vinterdäck, men de som ändå väljer dubbdäck säger att de gör det för att det känns säkrare. De som i stället väljer dubbfria däck tycker att dessa räcker för deras ändamål, dessutom är det bättre för miljön. I undersökningen instämmer 75 procent av stockholmarna i påståendet att vägbaneslitage från dubbdäck medför konsekvenser för vår hälsa.

En ständigt pågående diskussion är den om hur miljöfarliga dubbdäck är och om de är så mycket bättre än dubbfria. Forskningsresultat från SMHI visar att mängden partiklar i luften minskar när färre kör med dubbdäck. Partiklarna finns i luften och anses framförallt irritera luftvägarna. Åsikterna om hur farliga partiklarna är går dock starkt isär. Däckbranschen hävdar att de är så stora att de inte gör någon skada, medan dubbmotståndarna säger att de är så små att de går ut i blodbanorna och kan orsaka cancer.

Läs mer

Krönika

Test

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!