Flopp för elbilar i USA

Målet att nå en miljon sålda elbilar i USA till år 2015, ter sig avlägset. Senaste året har, trots skattelättnader och utvecklingsbidrag, inte ens 50 000 elbilar sålts i det stora landet i väst.

Det var förra året som USA:s president Barack Obama deklarerade att en miljon elbilar skulle ha sålts i landet till år 2015. USA är världens näst största bilmarknad (efter Kina), men trots det har inte ens 50 000 elbilar sålts under perioden från 2011 fram till och med september i år. Siffran motsvarar bara en tjugondel, eller fem procent, av det uppsatta målet, med tre år kvar. Som det ser ut riskerar elbilsförsäljningen i USA att grovt skjuta under målet.

Detta trots att Obama avsatt fem miljarder dollar i budgeten till ändamålet, och att myndigheterna också utfärdat förmånliga lån och garantier till elbilsföretag och batteriutvecklare. Dessutom får alla som köper en elbil en skattereduktion på 7 500 dollar, motsvarande 50 000 kronor, gentemot skatten på en vanlig bil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!