Fokus på viltolyckor i veckan

Under måndagen startade Nationella viltolycksrådets insatsvecka ”Viltvarning – ta det lugnt”. Organisationen vill uppmärksamma att vilda djur ofta finns längs med och på vägarna, men även höja bilförarnas fokus på de så kallade eftersökarsjägarna som befinner sig i området efter en viltolycka.

Under måndagen startade Nationella viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka, en vecka som riktar sig mot att få trafikanter att bli mer uppmärksamma på att vilda djur ofta befinner sig bredvid och på våra vägar.

Viltolycksrådet vill även öka uppmärksamheten på eftersökarjägarna som letar upp djur som har varit inblandade i en olycka. Organisationen vill att när en förare ser skylten ”Viltolycka” ska denne sänka farten och passera platsen med försiktighet.

– Eftersöksjägarna är människor som arbetar för att minska djurens lidande och förarnas hänsyn gör deras arbete på väg tryggare, säger Pernilla Persson på Nationella Viltolycksrådet.

LÄS MER: Var nionde minut sker en viltolycka i Sverige

– Vi vill med årets insatsvecka göra alla fordonstrafikanter, såväl vanliga bilförare som yrkesförare uppmärksamma på att det finns vilda djur på och utefter våra vägar och att man därför anpassar körsättet efter detta. Vi måste alla samverka för att få ned antalet viltolyckor och här har förarens kunskap och uppmärksamhet stor betydelse, säger Pernilla Persson.

Veckan innehåller även informationskampanjer med utdelning av informationsmaterial i vid köpcentrum och andra mötesplatser. Några polisområden kommer även att genomföra trafik- och hastighetskontroller vid viltolycksdrabbade vägar.

LÄS MER: Ny satsning ska minska antalet viltolyckor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!