071213-porsche-transporter

Folkabuss med Porsche-prestanda

Volkswagens Transporter har fått se sig modifierad i oändligt många olika former sedan födseln av den första typ 1. Frågan är om inte TH Automobiles tolkning är den konstigaste och mest underbara hittills.

Ett företag i Tyskland som kallar sig TH Automobile är ansvariga för den kanske mest extrema Transportern som sett dagens ljus. Egentligen är det fel att kalla den Transporter, det är nästan lika mycket en Porsche 911 Turbo. Motorn som ger 420 hästkrafter har hämtats från nämnda Porsche och sitter naturligtvis över bakaxeln, vad annars i en familjebil? Motorn är inte det enda som kommer från Porsche. För att kraften inte ska försvinna vid kontakt med markytan har även Porsches fyrhjulsdriftsystem från 996 lånats. Kan inte familjen eller byggmaterielen flyttas snabbt nog erbjuder TH Automobile ytterligare en motor. På begäran kan en 150 hästkrafters turbodiesel från VW installeras där fram. Det totala hästkraftsantalet blir således 570.

Om man nöjer sig med 911-motorn sprintar Transportern 0-100 km/h på 5,1 sekunder. Toppfarten är i sammanhanget måttliga 270 km/h. Bromsar från Brembo och ett uppstyvat chassi ingår i modifieringen.

TH Automobile erbjuder bilen i två modeller, TH 2 Van och TH 3 fyradörrars pick-up, den senare förlängd med 50 centimeter. Båda bilarna får diskreta yttre förändringar. Invändigt hämtas mycket från Porsche, bland annat ratt och växelspak.

Så återstår då bara priset. TH 2 Van, vanlig Transporter inte inkluderad, kostar inte mindre än 1 363 000 svenska kronor. TH 3-versionen med en Transporter inräknad kostar 1 593 000 kronor. Det kan låta mycket för en folkabuss men man får se det som att man får en Porsche 911 Turbo på köpet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!