100811-toyota-gaspedal Foto: Toyota / Joe Polimeni

Förare i skenande Toyota-bilar glömde bromsa

Det amerikanska trafikverket har kommit fram till att många av förarna i skenande Toyota-bilar glömde bort att bromsa. I 35 av de 58 undersökta olyckorna hade bromspedalen aldrig tryckts ned.

Toyota har haft det kämpigt den senaste tiden med miljontals återkallade bilar och drygt 16 miljoner dollar i böter i USA sedan det kommit fram att Toyota har dolt felet med gaspedalerna som hänger sig. Problemen är fortfarande inte över för Toyota, ett stort antal stämningar från personer som drabbats av påstådda fel i Toyota-bilar hotar fortfarande. Nu tar hela saken en ny vändning sedan National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har granskat 58 fall med Toyota-bilar som har skenat.

NHTSA:s undersökning visar att förarna i 35 av fallen inte hade bromsat. I 14 fall hade bromsen bara delvis använts och i ett fall hade föraren tryckt både på bromsen och gaspedalen samtidigt. Endast i ett fall hade gaspedalen verkligen fastnat och vid övriga olyckstillfällen hade ingen data registrerats.

NHTSA har använt informationen som lagrats i bilarna svarta lådor och kommit fram till att det inte har funnits några elektronikrelaterade fel i bilarna, vilket stödjer Toyota i deras ståndpunkt att det endast är mekaniska fel eller den mänskliga faktorn som har fått bilarna att skena. Toyota säger sig ha undersökt 4 000 bilar som misstänkts ha haft fel på gaspedalerna men inte i ett enda fall funnit något tecken på elektronikfel.

NHTSA understryker att detta bara är första delen i en större undersökning som även ska innefatta arbete från NASA och National Academy of Sciences och presenteras nästa år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr