Mercedes S 500 Intelligent Drive Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Förarlös Mercedes har kört historisk rutt

För 125 år sedan gjorde Bertha Benz världens första bilresa, från Mannheim till Pforzheim. Nu har en Mercedes S 500 kört samma sträcka – utan förare.

Att biltillverkarna testkör prototypbilar som styr, gasar och bromsar helt på egen hand är inget nytt. Flera av världens största biltillverkare har kommit långt i utvecklingen, så även Mercedes som nu låter meddela att deras självkörande S 500 har nått en milstolpe i utvecklingen.

 S 500 Intelligent Drive, det vill säga en förarlös S-klass, har nyligen kört från Mannheim till Pforzheim – en sträcka på cirka 10 mil. Avståndet är kanske inte så imponerande men det intressanta är att samma sträcka kördes av Carl Benz fru Bertha Benz för 125 år sedan, en resa som har skrivits in i historieböckerna som historiens första längre resa med bil.

 Vägen mellan Mannheim och Pforzheim är förstås inte lika utmanande för en bil som den var för 125 år sedan men för en förarlös bil bjuder den på många utmaningar. Trafikljus, rondeller, fotgängare, cyklister och spårvagnar är svåra saker för en förarlös bil att hålla koll på.

 Mercedes hävdar dessutom att bedriften är en milstolpe eftersom S 500 Intelligent Drive inte innehåller extremt dyr och avancerad specialutrustning, det mesta av tekniken finns redan i produktion i nya S-klass, men i annan konfiguration.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr