100716-privatbilism stad Foto: Jens Johansson 0735 32 63 67

”Förbjud privatbilismen i städerna”

Det är dags att börja skissa på ett förbud mot privatbilism i städerna. Det anser vänsterorienterade Arenagruppen på sin webbplats Dagens Arena. De vill helt enkelt att folk i städerna helt ska skippa bilen och satsa på cykel, buss, tunnelbana och… taxi.

Anna Hellgren skrev för ett par veckor sedan en ledare – ”Staden är inte stog nog för oss båda” – på sajten dagensarena.se, som är en del i den ”oberoende, radikala och progressiva” samt ideella föreningen Arenagruppen som lirar på den politiska vänsterkanten.

I Anna Hellgrens ledare klargörs att Arenagruppen vill se en politisk förändring som ska leda till att förbjuda privatbilism i städerna. Hon formulerar det som följer:

”Utan privatbilister finns plats för fler bussar och cyklar, mer tunnelbanor och spårvägar. Köerna och olyckorna skulle minska, luften förbättras avsevärt – och i stället för dyr bensin och dito bilförsäkringar kan de som absolut vill färdas med bagagelucka få råd att åka taxi i stället.”

I artikeln påpekas det att ett förbud mot privatbilism i städerna inte kommer att rädda klimatet men i alla fall vara ett steg på vägen mot en grönare, snabbare och mer funktionell stadspolitik.

Det påpekas också att det utanför landsbygden inte finns några rationella argument för att privatbilismen ska fortsätta att vara det nav som samhället kretsar kring.

Vad anser du? Har Arenagruppen och Anna Hellgren rätt i sin inställning? Ska vi förbjuda all privatbilism i städerna? Är det praktiskt möjligt att få alla att ta cykeln, tunnelbanan, spårvagnen, bussen eller taxin? Kanske bara för att ta sig och övriga familjen till en utfartsparkering där bilen står och väntar för att ta er till badplatsen som ligger utanför staden.

Diskutera nedan!

Krönika

Extern länk

Staden är inte stor nog för oss båda

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!