090205-undersökn-förbrukn

Förbrukningen viktigare än säkerheten

När svensken ska köpa bil är det bränsleförbrukningen som är det viktigaste. Enligt en undersökning från If sätter endast var femte bilköpare säkerheten som det viktigaste kriteriet.

 Att bilen ska vara säker är inte det viktigaste för dem som planerar att köpa ny bil. If har frågat 3 613 personer över 18 år vad som är viktigast när man köper bil. Det viktigaste kriteriet är att bilen är bränslesnål. Det tycker 38 procent av de tillfrågade. På en andraplats kommer priset. Något överraskande är att endast var femte av de tillfrågade tycker att det viktigaste är att bilen är säker. Att bilen är svensk spelar även det mindre roll. Endast en procent tycker att det viktigaste är att bilen är av ett svenskt märke.

Ifs undersökning visar även att unga är något mer prismedvetna. 29 procent av de svarande mellan 18 och 29 år anser att priset är viktigast. Åldersgruppen 45-64 tänker mer på säkerheten. 25 procent av dessa svarar att säkerheten är viktigast att tänka på vid bilköp. Det finns även regionala skillnader. Jämtlänningarna tänker mest på bränsleförbrukningen, medan endast 29 procent av stockholmarna tycker att förbrukningen är viktigast.

Så här svarade hela riket:

  1. Bränsleförbrukning: 38 procent

2. Pris: 23 procent

3. Säkerhet: 20 procent

4. Komfort: 9 procent

5. Design: 4 procent

6. Svenskt märke: 1 procent

7. Hastighet: 1 procent

8. Vet ej: 4 procent

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!